+30 693 7684357 info@drgini.com

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, υποφέρουν από συχνές συγκρούσεις στο πλαίσιο των διαπροσωπικών τους σχέσεων, δυσκολεύονται να συνάψουν ή/και να διατηρήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, βιώνουν έντονη ή παρατεταμένη θλίψη (κατάθλιψη), αισθάνονται χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, πάσχουν από κρίσεις πανικού, βασανίζονται από ψυχοσωματικά προβλήματα (σωματικές ενοχλήσεις χωρίς εμφανή οργανική αιτία, όπως πονοκέφαλοι, δερματικές παθήσεις, γαστρεντερικές ενοχλήσεις κ. α.), υποφέρουν από ψυχαναγκασμούς (έμμονες ιδέες, καταναγκαστικές πράξεις) και φοβίες, βιώνουν καταστάσεις πένθους (απώλεια αγαπημένου προσώπου) ή διαζύγιο, κ.λ.π. 

Μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας κάθε άνθρωπος μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, ανακαλύπτει και ενισχύει τα θετικά στοιχεία του και παράλληλα ανακουφίζεται από επώδυνα συναισθήματα και εσωτερικές συγκρούσεις. 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ συνηθισμένες και απαντώνται σε όλους τους τύπους ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου και πνευματικής κατάστασης. Κατά συνέπεια, η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους εμάς που επιζητούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη σχέση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Η θεραπεία εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Μέσα σε μια σωστή θεραπευτική σχέση (ψυχοθεραπεία), ο θεραπευτής – ψυχολόγος αποδέχεται τον άνθρωπο που αναζητάει θεραπεία, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προσωπική ή κοινωνική ιδιαιτερότητα παρουσιάζει ο θεραπευόμενος. Ο θεραπευτής άλλωστε θα κατανοήσει και θα αξιολογήσει τόσο την λεκτική όσο και την μη λεκτική επικοινωνία.

Στόχοι Ψυχοθεραπείας

Ο αρχικός στόχος της ψυχοθεραπείας καθορίζεται από το αίτημα του ατόμου που έρχεται για θεραπεία. Πολλές φορές, ο αρχικός στόχος επαναπροσδιορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας από τους βασικούς στόχους του θεραπευτή είναι να κατανοήσει, μέσα από την θεραπευτική διαδικασία, τις εσωτερικές ανησυχίες και ανάγκες του κάθε ανθρώπου να εντοπίσει τα σημεία από τα οποία πηγάζουν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του, ενώ παράλληλα να ανακαλύψει τις αδυναμίες, να αναδείξει τις δυνατότητες του και στην πορεία να παρουσιάσει τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης αμφότερων. 

Μέσα από τις συνεδρίες ερευνώνται οι σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, αλλά και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ξεκινώντας από μια ανασκόπηση του παρελθόντος και καταλήγοντας στο σήμερα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή σκιαγραφείται η εξέλιξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, από την παιδική του ηλικία μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορεί κανείς μακροπρόθεσμα να επιτύχει:

  • Διερεύνηση αλλά και διεύρυνση του εσωτερικού του κόσμου
  • Ψυχολογική ωρίμανση
  • Βελτιωμένη αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση αυτοεκτίμησης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • Βελτίωση κοινωνικής συμπεριφοράς
  • Αίσθηση «ανήκειν»
  • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • Αυτοαποδοχή – αυτοπραγμάτωση
  • Επίτευξη νέων ιδεών
  • Καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της οικογένειας